NIONDE DECEMBER

En annan kul grej man kan göra runt jul är att baka. En juldoft sprider sig i hela huset och man får 
göra något trevligt och gott. Har man tröttnat på att göra pepparkakor och lussekatter kan man
försöka ge sig på att göra knäck. Dock är det svårt, och varmt.. Men här får ni ta del av ett recept. 



Ingredienser:


2 dl socker

2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 msk smör eller margarin
3 msk hackad sötmandel

Blanda socker, sirap och grädde i en gryta, gärna plastbelagd.
Koka häftigt 15-20 min.
Häll lite av den heta smeten i en
kopp med kallt vatten. Går smeten att forma till en rund
kula är den färdig, annars får smeten koka några min till.

Ta grytan åt sidan och blanda i matfett och mandel.
Häll upp smeten i små knäckformar ställda på en plåt. Låt knäcken kallna. När man kokar knäck, kola och karameller är det viktigt att smeten kokat lagom länge för att det färdiga godiset ska bli så bra som man vill. Hemligheten ligger i smetens temperatur. Beroende på hur vid gryta smeten kokas i är det alltid svårt att ange en exakt koktid, ju vidare gryta desto kortare blir koktiden. 

Enklast är att mäta smeten med en hushållstermometer. Vid 120-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt, vid 140-145°C får man hårda kolor med lite seg mitt i och vid 160°C är smeten karamellfast.

Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov det vill säga doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.

Recept härifrån och bild härifrån.


RSS 2.0